Mister jeg retten til dagpenge hvis jeg siger op?

Som medlem af en a kasse så kan man modtage dagpenge, hvis man er ledig og samtidig står til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis du selv opsiger dig job, så kan du risikere at du mister retten til dagpenge, medmindre at du har en særlig grund til netop at sige op.

Hvis du selv har opsagt dit arbejde, så skal din a kasse undersøge om du har haft en gyldig grund. Hvis dette ikke er tilfældet, så får du en karantæne på 3 uger, da du er det man kalder selvforskyldt ledig.

Hvad er en gyldig grund til at opsige sit job?

A kasser arbejder bl.a. med følgende gyldige grunde.

  • Helbred: hvis du pga. dit helbred har svært ved at passe dine arbejdsopgaver eller at dit arbejde kan skade dit helbred, så kan skal der udfyldes en særlig lægeerklæring. I mange tilfælde er arbejdsgiver dog behjælpelig med at finde et andet arbejde, hvor man kan fungere uden generer.
  • Pasning af familien: hvis du ikke har andre muligheder end at passe dit barn selv, og det ikke er muligt at få orlov.
  • Efterløn: du går på efterløn.
  • Transport: ens muligheder for at komme til og fra arbejdspladsen er ikke længere muligt.
  • Arbejdspladsen: hvis ens arbejdsgiver misvilligholder ens arbejdsrettigheder. Først skal der dog være gjort forsøg på at løse problemerne.
  • Fratrædelsesordning: det er i orden at fratræde sit job, hvis det sker i overensstemmelse med fratrædelsesordning som er blevet varslet rettidig.
  • Fysisk vold: hvis en lægeattest eller politianmeldelse kan bevise at du har været udsat for fysisk vold fra em samboende partner, og du af denne grund er nødsaget til at flytte længere væk.

Der altid en risiko for at din a kasse vurderer at du ikke kan få dagpenge, hvis a kassen vurderer at du ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kan jeg afslå et formidlet jobtilbud?

Hvis du afslår et job som a kassen har formidlet, så bliver betragtet som selvforskyldt ledig, og du får ligeledes 3 ugers karantæne medmindre du har en gyldig grund. Uanset hvilken grund du har til at lave et afslag, så husk altid at tage dialogen med din a kassen inden.

Hvordan fungerer karantæne?

Karantæne kan kun afvikles i uger hvor du ellers ville have ret til dagpenge fra din a kasse. Det betyder at ferie som du selv har optjent ikke kan bruges til at afvikle din karantæne.

Hvis du er selvforskyldt ledig to gange indenfor et år, så kræver det at du har påtaget dig arbejde af et vist omfang, inden at du igen kan få ret til dagpenge.

Manglende dagpenge kan belaste din økonomi

Hvis du bliver selvforskyldt ledig, så kan en karantæne på tre uger belaste din privatøkonomi, så man skal altid tænke sig godt om. Hvis du f.eks. ikke har nogen opsparing eller andre til at dække din udgifter, så kan det blive starten på en dum spiral, hvor du bliver nødt til at tage et lån nu og her, for at kunne betale dine regninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *