Server lækre måltider fra egen rygeovn

Elsker du at lave udsøgte måltider til dine gæster på grillen? Griller du allerede kød, fisk og grøntsager til perfektion? Måske er det på tide at tage skridtet videre? Få din helt egen ryge- eller røgeovn og tag din madkunst til nye højder. Og nej, det er slet ikke dyrt. En god rygeovn er faktisk ret billig og hurtig tjent hjem.

Ryg dine fisk hjemme på terrassen

Mange forbinder rygning af fisk med kæmpestore, lidt klodsede murstensovne. Ikke lige noget man gider at have stående hjemme i haven. Men sådan er det faktisk ikke længere. I dag kan du få billige rygeovne i alle størrelser og prisklasser. Invester for eksempel i en elektrisk rygeovn, hvor du både kan kold- og varmrøge. Du kan også få en mere traditionel røgeovn i smedejern, hvor du varmrøger over bål. Mange forbinder røgning eller rygning med fisk. Hvem kender ikke røgede sild fra Bornholm? Laks, makrel og sild hører til blandt de mest populære fiskearter, når der skal røges. Skinke og pølser er de traditionelle valg, når der skal røges kød. Men du kan faktisk ryge al slags kød i en rygeovn.

Kold eller varm røg?
I en røgeovn lægger du din fisk eller kød på en rist eller hænger det i ovnen over et røgkammer. Herefter kan du enten vælge at koldrøge eller varmrøge. Koldrøgning bliver brugt til at konservere kødet. Når man koldrøger udsætter man sit kød for lave temperaturer over lang tid. Varmrøgning benytter man ikke så meget til at konservere med. Til gengæld giver varmrøgning fisken eller kødet en flot farve og en stærk røgsmag. Koldrøgning er langt den sværeste metode og bruges oftest af professionelle. Derfor kan det bedst anbefales, at man varmerøger, hvis man er begynder.

Find den helt rigtige røgsmag

Den gode røgsmag kommer blandt andet fra den type flis, du vælger at bruge. Prøv dig frem og find den helt rigtige smag til dit kød eller din fisk. Vælg mellem bøg, eg, el eller kirsebærflis. 
Brug aldrig flis fra nåletræer, som fyr eller gran. Såkaldt blødt træ. Det indeholder harpiks og danner usundt sod. Eksperimenter gerne med at tilføje brændenælder eller friske krydderurter fra haven. Læg dem oven på flisen under røgningen.

Server lækre røgede retter for dine gæster

For en ægte madentusiast er der intet, der overgår det at kunne servere dejligt mad direkte fra egen rygeovn. Lav for eksempel et lækkert røget kalvebryst eller røget andelår serveret med grillede grøntsager. Du kan også følge trenden og lave dit egen røgesalt. Du skal bruge en god flagesalt. Drys saltet ud på et stykke bagepapir, som lægges på risten i rygeovnen. Alternativt kan du bruge en metalsigte. Ryg for eksempel dit salt med frisk grønt græs, enebærgrene eller brændenælder. Når dit salt er færdigt røget er det lysebrunt og kan have en let smag af bacon. Du kan sætte dit hjemmelavede røgesalt på bordet, som det er. Du kan også blande det med forskellige knuste krydderurter eller krydderier. Leg med smagene, så det passer til det kød eller den fisk, som du serverer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.